[početak::o nama::zavodi::] kronika | djelatnici | zavodi | kontakt
Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo


 » O zavodu

 » Raznolikost sorti

 » Značajniji radovi

 » Djelatnici

 - Mr.sc. Irena Budić-Leto

 - Dr.sc. Petar Maleš

 - Dr.sc. Ivan Pezo

 - dipl. ing. Josip Bubić

Istraživanje sorti

Suvremena vinogradarska proizvodnja zahtijeva permanentno poboljšanje i proširivanje brojem novih kvalitetnih sorti. To je bio jedan od značajnih znanstveno-istrazivačkih zadataka Zavoda. U tom radu koristile su se metode hibridizacije, selekcije i introdukcije. Hibridizacijom je stvoreno nekoliko novih sorti vinove loze.

Klonskom selekcijom izdvojen je veći broj klonova:

  • klon plavac mali, u odnosu na izvornu populaciju, sadržaj sećera i ukupnih kiselina u moštu je znatno veći
  • klon ninčuša, grozdovi su mu rastresitiji od izvorne populacije i veće rodnosti
  • klon kujundžuša, većeg sadržaja ukupnih kiselina i otporniji je na gljivične bolesti od izvorne populacije
  • klon maraština, veće rodnosti i otporniji na gljivične bolesti
  • klon plavina, veće rodnosti i sadržaja sećera u moštu od izvorne populacije

Neki od spomenutih klonova predani su praksi za podizanje suvremenih vinogradarskih objekata (Vrgorsko polje, Petrovo polje i dr.).

Djelatnost na istraživanju introduciranih sorti odvija se u više faza.

Prva faza rada bila je introdukcija preko 700 vinskih i stolnih sorti iz mnogih vinogradarskih zemalja svijeta (Francuska, Portugal, Španjolska, Italija, Cipar, Grčka, Bugarska, SSSR, SAD i dr.) na kolekcijski nasad pokusnog objekta u Duilovo.

Druga faza istraživačkog rada je istraživanje bioloških i tehnoloških svojstava introduciranih sorti. Nakon obavljenih bioloških i tehnoloških istraživanja podižu se pilot nasadi u određenim agroekološkim sredinama i nastavljaju istraživanja bioloških i tehnoloških svojstava, zatim utjecaja agrotehničkih i drugih prirodnih čimbenika na svojstva sorte.

Nakon višegodišnjeg istraživačkog rada na introdukciji sorti vinove loze praksi je predano nekoliko sorti:

  • Uqni blanc, vrlo rodna bijela vinska sorta porijeklom iz Francuske. Otpornija je na sivu trulež od naših udomaćenih vinskih sorti, s većim sadržajem šećera i kiselina u grozdu.
  • Rkaciteli, bijela vinska sorta veoma prikladna za kraška polja. Otporna je na niske temperature, povoljne rodnosti i kvalitete grozda.
  • Saperavi, crna gruzijska sorta prikladna za proizvodnju kvalitetnih crnih vina.
  • Merlot, crna francuska sorta, u ambijentalno agrotehničkim uvjetima "Petrovo polje" i "Vrgorsko jezero" daje veoma zadovoljavajuće rezultate.

Izdvojeno je i nekoliko stolnih sorti ranijeg i kasnijeg vremena dozrijevanja kao i prikladnosti za čuvanje u hladnjačama i za transport: Primiera, Kalily, Alphanse Lovalee, Olivette i dr.

sva prava pridržana ©2001 Institut za jadranske kulture i melioraciju krša naslovnica   mail   vrh english version