O Zavodu
Zavod za voćarstvo i maslinarstvo se bavi proučavanjem
voćnih kultura zastupljenih u priobalnom području Republike
Hrvatske, prvenstveno masline, bajama, višnje maraske,
trešnje i breskve. Cilj istraživanja je uvođenje novih
tehnologija za očuvanje postojećih i podizanje novih
nasada, koji će optimalno iskoristiti povoljne ekološke
prilike ovog područja te osigurati rentabilnu proizvodnju
i razvoj obiteljskih gospodarstava.
U sklopu Zavoda djeluje eksperimentalna uljara u Kaštel
Starom, gdje se na tradicionalan način obavlja prerada
maslina u maslinovo ulje, te se proučava utjecaj sortimenta,
različitih agrotehničkih i pomotehničkih zahvata te
čuvanja plodova do prerade, na kakvoću ulja.
U posjedu Zavoda nalaze se i pokusno-kolekcijski nasadi
masline, bajama, maraske, trešnje, rašeljke, GF-a, Amygdalus
webbiija i nekih genotipova smokve, u Splitu i u Kaštel
Starom, gdje je prikupljen znatan dio genetskog materijala
tih kultura zastupljen u Hrvatskoj, koji se koristi
za daljnja istraživanja i za razmjenu genofonda s brojnim
domaćim i međunarodnim ustanovama.
U posjedu Zavoda su i staklenik u kojem se obavlja
proizvodnja sadnog materijala, koji se zatim koristi
u istraživanjima ili se pohranjuje u gen banku, te laboratorij
u kojem se obavljaju laboratorijska istraživanja.
Zavod surađuje sa srodnim ustanovama i organizacijama
u Hrvatskoj i inozemstvu putem međusobnih posjeta, razmjenom
informacija, publikacija i biološkog materijala, te
djelatnici Zavoda sudjeluju na domaćim i međunarodnim
skupovima koji se bave problematikom vezanom uz voćarsko-maslinarsku
proizvodnju.
|